Зменшення грудей (Контурна та редукційна маммопластика)

21.12.2021

Контурна та редукційна маммопластика в медичному центрі РоміТаль

Пишні груди часто стають об'єктом заздрощів і захоплення, проте її власницям іноді доводиться несолодко. Коли молочні залози занадто тиснуть на грудну клітку, відбувається порушення постави, може початися біль у спині. Надмірне збільшення грудей відбувається через гормональні порушення у підлітковому віці або при менопаузі або в період вагітності. При цьому груди не тільки збільшуються в обсязі, але, найчастіше, і значно обвисають. У силу «закладеності» даного аспекту на генетичному рівні вплинути на розмір та форму молочних залоз самостійно неможливо.

Саме тому, щоб перестати відчувати моральний та фізичний дискомфорт, пов'язаний з великим розміром грудей, потрібно звертатися до пластичного хірурга. Редукційна маммопластика або зменшення грудей - це досить складна пластична операція, у ході якої соски та тканини молочної залози переміщують нагору, а надлишки шкіри та тканини відсікаються.

Показання до зменшення грудей

Незручності, пов'язані з надмірним розміром, мають двоякий характер:

  1. Естетичний: надто видатні груди постійно привертають увагу, яке рано чи пізно почне докучати своїй володарці. Крім того, при виборі білизни та одягу у пишногрудих панянок часто виникає маса проблем.
  2. Шкідливість здоров'ю: коли бюст важить більше кілограма, з'являється ймовірність ризику для опорно-рухової або дихальної системи.

Показаннями для проведення редукційної маммопластики є:

  • гіпертрофія, асиметрія, опущення молочних залоз;
  • погіршення постави у зв'язку із навантаженням на хребет;
  • гігантомастія, мастодинія, макромастія;
  • зайва вага, утруднення дихання;
  • пітливість, свербіж у під залізистій складці.

Протипоказання до операції

В операції Вам відмовлять, якщо Ви не досягли повноліття, а також за наявності злоякісних утворень, реабілітації після курсу хіміотерапії, цукрового діабету, тяжких серцево-судинних хвороб, інфекційних захворювань, періоду вагітності або лактації. При цьому в облік береться менструальний цикл. Після операції з високою ймовірністю може настати лактаційна дисфункція, тому маммопластику не радять проводити дівчатам, які збираються заводити дітей незабаром. Курити не можна 2 тижні до 2 тижні після операції.

Види операцій зменшення грудей

Існує кілька способів проведення операції:

  1. Ліпосакція. У маленькі розрізи на шкірі вводяться тонкі канюлі, якими відкачується жир. Таким методом користуються за необхідності незначного зменшення об'єму грудей. Якщо потрібно скоригувати форму, така процедура не підійде. Після ліпосакції у Вас не залишиться помітних шрамів.
  2. Стандартна пластика, що зменшує. Хірург робить 3 розрізи: круговий по межі околососкового кола, вертикальний до підзалізної складки, горизонтальний у складці. Видаляється зайва шкіра та тканина, соски зміщуються вище.
  3. Зменшення із вертикальним швом. Робляться самі розрізи, крім горизонтального. Менше травматизму, ускладнень, зберігається чутливість сосків, форма відновлюється з допомогою швів. Такий метод підходить за необхідності незначного видалення надлишків тканини.
  4. Пластика з пересадкою сосків. Практикується при крайньому збільшенні залоз, ймовірність того, що соски не приживуться – велика, тому грудне вигодовування після такої операції виключається.

Як проходить процедура

До процедури Вас допустять, якщо Ви цілком здорові (застуда та інші захворювання виключені). Попередньо потрібно здати аналіз сечі та крові, зробити флюорографію, електрокардіограму, пройти огляд гінеколога та онколога-маммолога, а також анестезіолога.


Після отримання необхідних висновків проводиться консультація щодо вибору відповідної методики пластики. Потім призначається операція, що проводиться під загальним (рідко-місцевим) наркозом. Вид наркозу залежатиме від Вашого бажання та особливостей Вашого організму.


У ході процедури проводяться надрізи, поступово видаляються зайві тканини – жир та шкіра. Далі шкіра зводиться на місце, формується покращений контур грудей. Накладаються косметичні шви. За одну операцію можна вилучити до кілограма тканин.

Тривалість операції

Стандартна тривалість операції становить 1-3 години (залежить від складності). Зазвичай операція проходить за один етап, рідше коли потрібно видаляти багато тканин, процедура може бути повторена. Після закінчення операції на стаціонарі залишаються на 1-2 дні. Груди бинтують спеціальним чином, щоб зменшити ризики ускладнень та сприяти формуванню нового красивого контуру залоз.

Реабілітаційний період

Рубці після операції залишаються у всіх, але виходячи з індивідуальних особливостей шкіри можуть стати практично непомітними вже через 4-5 місяців. Не завжди досягається ідеальна симетрія, що поступово може знизитися чутливість сосків. Варто зазначити, що проведення операції не впливає на можливість появи раку молочної залози.


Стандартна тривалість реабілітаційного періоду – до двох тижнів. Легку роботу по дому, як правило, можна виконувати вже на 5-й день. У період реабілітації може бути помітна набряклість та крововилив. Тільки через кілька місяців груди набудуть остаточної форми. Бажано перебувати під наглядом лікарів до 5 днів. Наступні 60 днів після операції рекомендується носити білизну, що підтримує і формує контури.

Можливі ускладнення

Найчастіше помітних ускладнень після зменшення грудей не виникає, вони обмежуються набряками та синцями, спочатку чутливість буде вкрай знижена. Як і після будь-якої операції можливе нагноєння та кровотеча ран, тромбофлебіт, тромбоемболія, утворення келоїдних рубців. Рідко через порушення кровопостачання може статися омертвіння сосків (некроз), що потребує реконструкції.

Результат операції

Після операції пацієнти бачать у дзеркалі акуратні підтягнуті і красиві груди. Остаточний результат буде помітним лише через 4 місяці. Сучасна техніка накладання швів дозволяє мінімізувати візуальні ознаки проведення операції. Якщо дотримуватися рекомендацій лікаря, носити спеціальну компресійну білизну, не відвідувати лазні, сауни, не займатися інтенсивним спортом, через кілька місяців очікуваний результат буде досягнуто.

Ціни зменшення грудей

Ознайомитися з цінами можна за контактним телефоном центру або на консультації у хірурга.